Skip to main content

Att tänka på när man lånar pengar

Innan man lånar pengar är det viktigt att läsa på hur lånet kommer påverka privatekonomin. Det kan vara svårt att veta vart man ska börja så därför har vi skapat denna guide där vi delar med oss av våra tips som man bör tänka på innan man ansöker om ett nytt lån.

 

Kostnaden för lånet

Det viktigaste man bör kolla upp innan man ansöker om ett lån är hur mycket lånet kommer att kosta varje månad. Det kan vara lätt att tänka att det bara är räntan man behöver tänka på men de flesta lånegivare tar även en avgift för att skicka ut betalningsavin varje månad och det är inte heller ovanligt att det tillkommer en uppläggningsavgift i samband med att man ansöker om lånet. Detta är något man måste ta hänsyn till när man jämför olika låneerbjudanden så man inte tar ett lån som har en lägre ränta men dyrare kostnader när man räknar in aviavgifter och uppläggningsavgifterna.

 

Villkor för återbetalning

Det är också viktigt att veta vilka villkor som gäller för återbetalningen av lånet. Vanliga frågor man bör kolla upp är huruvida man kan man till exempel lösa lånet i förtid utan att betala extra avgifter? Det är en stor fördel om man kan lösa lånet i förtid då man har möjlighet att bli av med den extra kostnaden om ens ekonomiska situation skulle ändras under låneperioden.

En annan vanlig fråga är om lånet ett annuitetslån eller gäller rak amortering för lånet? Ett annuitetslån är ett lån där kostnaden för lånet är konstant under hela låneperioden. Dock ökar summan som amorteras med tiden i förhållande till att räntan minska för lånet. Den andra vanliga återbetalningstypen är rak amortering där man istället amorterar en fast summan medan räntan sänks i takt med att lånet betalas av. Det betyder att lånets kostnad minskar under låneperioden i takt med att räntan blir lägre för lånet.

 

Olika typer av lån

Innan man tar ett lån bör man också fundera på vilket typ av lån man ska ansökan om. Det finns ett flertal olika alternativ av lån med sina respektive för och nackdelar.

Privatlån är ett större lån, oftast mellan 10 000 till 600 000 kr med en längre återbetalningsperiod. Dessa lån behöver ingen säkerhet vilket innebär att man kan använda pengarna till vad som helst. Räntan sätts individuellt vilket gör att desto bättre ekonomi man har desto bättre lånevillkor får man.

Snabblån är ett mindre lån, oftast på 500 till 25 000 kr med en kortare återbetalningsperiod. Fördelen med ett snabblån är att ansökningsprocsessen är väldigt optimerad och om man blir beviljad lånet så sätts oftast pengarna in på kontot redan samma dag. Nackdelen är att snabblån har en betydligt högre ränta än andra lån vilket gör att lånekostnaderna blir höga i förhållande till lånesumman.

Omstartslån är ett lån som är speciellt framtaget för personer med en trasslig ekonomi. Oftast begär kreditgivaren en bostad eller medlåntagare som säkerhet men fördelen med detta ån är att man kan lösa skulder och dyra smålån och ersätta dom med ett större lån med lägre ränta. Vilket i sin tur gör att man kan amortera på lånet i en snabbare takt och betala av lånet.

 

Jämför lån

När man valt vilket typ av lån man är ute efter så bör man se till att jämföra olika typer av låneerbjudanden innan man ansöker om lånet. Antingen så gör man det på egen hand genom att surfa in på valfri kreditgivares hemsida och läser igenom lånevillkoren, eller så tar man hjälp av en tjänst som Lendo eller Advisa där man kan skicka in en låneansökan till flera kreditgivare samtidigt. Sedan får man svar av de som beviljar lånet så kan man välja det lånet som passar sin ekonomi bäst. En annan fördel är att det också bara tas en kreditupplysning istället för en per ansökningstillfälle. Detta är väldigt bra då många kreditupplysningar på kort tid kan försämra chanserna att bli beviljad ett lån.