Skip to main content
Låna pengar för att resa

Låna pengar för att resa

När man pratar om att låna pengar så finns det olika nivåer av nytta man kan ha av lånet. Lånar man till exempel pengar till en bostad så finns värdet kvar i bostaden och skulle man behöva betala tillbaka lånet så finns det möjlighet att göra det genom att sälja bostaden. Det kallas ett lån med säkerhet och är ganska vanligt att någon behöver ta nån gång i livet, ett snabblån för att resa är däremot något som snabbt kan bli en dyr historia om man inte räknar på det ordentligt.

När man istället lånar pengar för att konsumera så finns det inget värde kvar utan när man köpt det man vill med pengarna så finns bara lånet kvar. Ett typiskt sånt exempel är att låna pengar för att resa. Visst kan det kännas bra för stunden men sedan när man kommit hem från resan har man kvar ett lån att betala av. Självklart kan man låna pengar för att finansiera resan förutsatt att man vet att man kommer få in pengar att betala tillbaka lånet med, men det är betydligt bättre att vänta med att resa tills man fått pengarna och kan betala resan utan den extra kostnaden som lånet innebär.

Men om man bestämt sig för att låna pengar till en resa så gäller det att ta rätt typ av lån. Ska man till exempel låna 10 000 kr för att finansiera sin resa så är det betydligt bättre att ta ett privatlån som har lägre ränta än att ta ett snabblån som nästan alltid är dyrare, men ta som vana att alltid jämföra olika lån för att försäkra dig om att du tar det bästa lånet för dig. Ibland kan ett snabblån vara rätt om man kan betala tillbaka lånet snabbt, fördelen med ett snabblån är att man oftast vet vad kostnaden blir innan man ansöker om lånet och att det har en betydligt snabbare återbetalningstid än ett privatlån. Så lite beror det på vilken summan du behöver låna för att finansiera din resa. Det bästa är som sagt alltid att undvika att låna pengarna och vänta tills du har pengarna för att betala resan ändå.