Skip to main content
Låna pengar till aktier

Låna pengar till aktieköp

Med en historisk låg ränta kan det vara lockande att låna pengar för att investera i aktier och få en hävstång på sitt befintliga kapital. Men det finns en risk med att köpa aktier för lånade pengar eftersom aktiens värde kan gå ner under låneperioden. Dessutom finns det också en risk att räntan på lånet höjs vilket gör att lånet kan bli dyrare än vad man först kalkylerat och sluta med att man går back på sitt köp.

För den som har investerat i aktier som gått bra har säkert tänkt tanken att låna pengar för att få mer kapital och på så vis också mer vinst när aktien går upp. Historiskt sett har aktiemarknaden gått upp i sitt 7-9% per år vilket borde göra det till en säker affär att investera lånade pengar. Men bara för att börsen historiskt sett har gått upp är det ingen garanti att det blir så i framtiden. Dessutom har börsen gått ner i perioden under flera år vilket gör att om man investerar i fel tid kan man sitta med en aktie som minskat i värde flera år framöver.

Men om man nu vill låna pengar för att köpa aktier bör man sikta på att hitta ett privatlån med så låg ränta som möjligt så man får bästa möjliga avkastning på sin investering. Det finns även möjlighet att ansöka om lån hos till exempel Avanza där man blir beviljad ett lån utifrån sitt aktiekapital och framför allt i vilka aktier man har investerat i. Det är alltså inte möjligt att låna pengar om man investerat i förhoppningsbolag. Därför bör man investera i aktier som Investor, Volvo, Ericsson osv. Något man bör vara medveten om om man väljer den här metoden är att räntan baseras på värdet av aktiekapitalet vilket innebär att om värdet minskar för mycket så kan man hamna i en sits där man får en högre räntesats, något som resulterar i ett dyrare lån. Därför bör man aldrig vara fullt belånad utan ligga mellan 30-50% av sitt aktiekapital så man garderar sig om börsen skulle gå ner.