Skip to main content
Låna till fritidshus

Låna pengar till fritidshus

Att låna pengar till ett fritidshus fungerar på samma sätt som att låna pengar till en bostad. Man kan endast låna 85% av köpbeloppet, resterande 15% behöver finansieras på annat sätt och kallas kontantinsats.

Något man ska vara medveten om när man ska låna pengar till ett fritidshus är att banken räknar med andra lån man har. Vilket innebär att man behöver ta höjd för eventuella bolån, privatlån och andra smålån. Därför är det första man behöver göra att räkna ut hur mycket pengar man kan få låna. Vanligtvis har banken ett lånetak på 4 till 5 gånger årsinkomsten (brutto).

Så för att räkna ut hur mycket man kan låna bör man multiplicera sin årsinkomst med 5 och sedan dra av summan man har i lån, kvar blir summan som man har att röra sig med när man ska köpa ett fritidshus.

Förutom själva köpeskillingen för huset så tillkommer även två andra kostnader när man köper ett fritidshus. Det ena är pantbrev och det andra är en lagfart.

Pantbrevet är ett bevis på inteckningen och kostaden ligger normalt på 2% av pantbrevets belopp och kallas stämpelskatt.

Lagfarten är ett bevis på vem som äger fastigheten och kostar normalt 1,5% av föregående års taxeringsvärde.

Eftersom att ett fritidshus kan kosta flera miljoner så är det viktigt att räkna in Pantbrev och lagfarten i lånekalkylen. Man bör även ta höjd för amorteringskravet på bolån. Både Pantbrevet och lagfarten är avdragsgillt.

Det rekommenderas verkligen att finansiera kontantinsatsen med kontanter och hela poängen med kontantinsatsen är att man inte ska ha en för hög belåningsgrad om priset på bostaden sjunker och man behöver sälja med förlust. Då finns en ökad risk för banken att de inte får tillbaka sina pengar de lånat ut.

Man om man ska finansiera en kontantinsats med ett privatlån så bör man verkligen ta sig tiden att jämföra lån från olika kreditgivare så man tar det lånet som passat bäst för just sin ekonomi.