Skip to main content

Samla smålån och dyra krediter

Det blir allt vanligare att svenska hushåll har smålån och krediter av olika anledningar. I takt med att avbetalningar blivit en populär betalningsmetod så är det många som köper saker som man egentligen inte har råd med. Så länge man har koll på sin utgifter och känner sig trygg med sin inkomst så är det inga större problem att köpa saker på avbetalning, men det är lätt att förlora kontrollen och hamna i en sits där man inte har koll på sina utgifter.

 

Nackdelen med snabblån och krediter

Nackdelen med att ta snabblån och att köpa saker på kredit är att det oftast är en hög ränta på pengarna vilket gör att det snabbt kan bli en dyr historia om man inte betalar av lånen direkt. Dessutom glömmer många att räkna in uppläggningsavgifter och aviavgifter i kostnaden för lånet, vilket gör att man inte riktigt har koll på hur mycket man betalat för lånet. Slutligen så är det även jobbigt rent praktiskt att hålla koll på att alla lånen blir betalda, det tar lite tid att betala varje räkning.

 

Samla lånen och spara pengar

Ett sätt att lösa det här på är att ansöka om ett så kallat samlingslån. Ett samlingslån är ett vanligt privatlån där man ersätter de dyra smålånen och krediterna med ett stort lån. Förutom att man får en lägre ränta på ett stort lån jämfört med smålån så har man också alla lån samlade på ett ställe. Det gör att man slipper hålla koll på avier och kontonummer för att betala till olika kreditgivare. Med ett samlingslån behöver man bara gör en betalning till en kreditgivare.

Dock så behöver man säkerställa att man verkligen får bättre lånevillkor, hela poängen med att ansöka om ett samlingslån är för att sänka sin månadskostnad för sina andra lån och krediter. Som tur är så får man en estimerad ränta för lånet när man skickar in en låneansökan, vilket gör att man lätt att se om man kommer spara pengar eller inte.

 

Jämföra samlingslån

För att verkligen säkerställa att man får det bästa tänkbara lånet så kan man gå ett steg längre genom att jämföra olika samlingslån. Antingen så kan man göra detta manuellt genom att Googla på Samlingslån och gå in på kreditgivarnas hemsidor och skicka in en låneansökan. En nackdel med den här metoden är att det görs en kreditupplysning varje gång man skickar in en låneansökan vilket gör att vill man jämföra olika lånevillkor så resulterar det i att man får flera kreditupplysningar, något som kan påverka kreditvärdigheten, som i sin tur påverkar vilken ränta man får på lånet. Därför rekommenderas det att använda en tjänst som Lendo eller Advisa. Dessa tjänster agerar mellanhand och lånar inte ut pengar själva utan kopplar samman en person som är intresserad av att låna pengar och kreditgivarna. Så när man skickar in sin ansökan till Lendo och Advisa så skickas ansökan vidare till de kreditgivarna som de har samarbeten med, sedan återkommer kreditgivarna med ett lånevillkor som man sen får ta del av och välja det lånet som passar bäst. Det bästa med allt är att det bara görs en kreditupplysning, vilket gör att man inte försämrar sin kreditvärdighet.