Skip to main content

Vad är ett omstartslån?

Ett omstartslån är ett speciellt lån som är framtaget för att hjälpa personer som har det tufft ekonomisk på grund av dyra smålån och krediter. Det är endast ett fåtal kreditgivare som erbjuder omstartslån och kraven är oftast tuffare än ett vanligt privatlån. Det är inte helt ovanligt att man behöver ha en medlåntagare eller ha sin bostad som säkerhet. Men klarar man kraven och blir beviljad ett lån så får man nästan alltid en lägre ränta jämfört med ett privatlån. Den lägre räntan kan vara helt avgörande för att man ska kunna betala tillbaka lånet inom en överskådlig framtid och bli fri sina skulder.

 

Hur funkar ett omstartslån?

Ett omstartslån är ett större lån som tänkt att lösa skulder hos kronofogden dyra smålån. Oftast kostar dessa lån och skulder massor av pengar varje månad vilket gör att man har svårt att betala av dom. Genom att ersätta lånen och skulderna med ett större lån med lägre ränta så kan man få ner månadskostnaden för lånen och lägga de resterade pengarna på att amortera på lånet för att bli av med dom i en snabbare takt.

Om man har hamnat i en sits där man har svårt att betala tillbaka sina lån så bör man vara väldigt noga och göra en grundlig research så att man vet säkert att ett nytt lån kommer sänka månadskostnaden för lånen och skulderna. Om det inte gör det bör man se över andra alternativ.

 

Omstartslån med säkerhet

Det finns två typer av omstartslån, ett där kreditgivaren kräver en säkerhet och även en högre inkomst mot att man får en lägre ränta eftersom kreditgivaren inte tar samma risk som de skulle göra om man tog lånet utan säkerhet.

 

Omstartslån utan säkerhet

Sedan finns det något som marknadsförs som omstartslån utan säkerhet. Dessa lån finns det betydligt fler kreditgivare som erbjuder och i grund och botten så är det samma sak som ett vanligt privatlån utan säkerhet. Det behöver inte vara fel alls, utan får man ner månadskostnaden för lånen så kan det också vara en lösning. Men finns möjligheten så bör man sträva efter att ansöka om ett omstartslån med säkerhet.